Miten lääkkeitä säilytetään?
Lääkkeiden säilytysohjeilla pyritään varmistamaan, että lääkkeet ovat koko kestoaikansa tehokkaita, turvallisia ja laadultaan moitteettomia.
Tavallisimmin lääkkeet säilytetään huoneenlämmössä. Huoneenlämmöllä tarkoitetaan +15-+25 asteen lämpötilaa. Lääkettä ei tule laittaa jääkaappiin, jos säilytysohjeissa ei niin kehoteta. Jääkaapissa lääkkeet altistuvat kosteudelle, joka voi vaikuttaa lääkkeen säilyvyyteen. Valmisteiden viskositeetti voi myös muuttua tai ne saattavat kiteytyä. Paras paikka huoneenlämmössä säilytettäville lääkkeille on oma lukittava lääkekaappi tai hylly, jossa lääkkeet ovat suojassa auringonvalolta ja kosteudelta. Näin ollen kylpyhuone tai lieden tai lämpöpatterin läheisyys ei siis ole ihanteellinen paikka lääkkeiden säilyvyyden kannalta. On myös hyvä huomioida, että pakkaus on yksi tärkeä osa säilyvyyttä. Esimerkiksi lääkkeen ruskea lasipullo suojaa lääkettä valolta.
Osa lääkkeistä tulee säilyttää jääkaapissa eli +2 ja +8 asteen välillä. Tällaisia ovat esimerkiksi osa antibioottimikstuuroista. Jotkut lääkkeistä ovat sellaisia, että ne säilytetään avaamattomina jääkaapissa, mutta niitä voidaan käytön aikana säilyttää huoneenlämmössä. Tällaisia valmisteita ovat esimerkiksi insuliinit ja eräät silmätipat ja -voiteet. Jos lääke vaatii jääkaappisäilytyksen, mainitaan siitä aina valmisteen pakkausselosteessa ja siitä kerrotaan asiakkaalle myös apteekissa. Jääkaapissa lääkettä ei kannata laittaa ihan takaseinään kiinni, ettei se pääse jäätymään. Jos lääke pääsee jäätymään, sen teho ja turvallisuus voivat muuttua. Myöskään jääkaapin ovi ei ole ihanteellisin paikka lääkkeiden säilytykselle, sillä ovessa lääkkeet altistuvat lämpötilavaihteluille.
Lääkekaappi kannattaa käydä säännöllisesti läpi, esimerkiksi kerran vuodessa, ja tuoda käyttökelvottomat lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi. On myös hyvä huomioida, että talven yli mökille jääneet lääkkeet ovat voineet altistua lämpötila- ja kosteusvaihteluille, jolloin niiden teho ja turvallisuus on voinut heikentyä.
Voiko vanhentunutta lääkettä käyttää?
Lääkkeen valmistaja vastaa siitä, että lääkkeen ominaisuudet pysyvät muuttumattomina tai tiettyjen rajojen sisällä lääkkeelle määrätyn kelpoisuusajan. Lääkkeen kelpoisuuteen vaikuttavat myös säilytysolosuhteet, joista on merkintä lääkepakkauksessa. Vanhentuneen lääkkeen teho voi heiketä. Toisinaan vanhentuneen lääkkeen lääkeainepitoisuus voi myös nousta. Vanhentuneeseen lääkkeeseen saattaa myös muodostua haitallisia aineita, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Vanhentunutta lääkettä ei siis tule käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Mihin vanhat lääkkeet palautetaan?
Vanhentuneet lääkkeet tuodaan apteekkiin, josta ne toimitetaan edelleen hävitettäväksi. Lääkejätettä ovat vanhentuneiden lääkkeiden lisäksi sellaiset lääkkeet joiden käyttökelpoisuudesta ei voida enää varmistua. Myös sellaiset lääkkeet, joiden käytölle ei ole enää aihetta, on hyvä tuoda apteekkiin hävitettäväksi. Vitamiinit ja ravintolisät eivät ole lääkejätettä, joten ne voidaan hävittää sekajätteenä.
Näin palautat lääkejätteet apteekkiin:
• Poista ulkopakkaus ja reseptilääkkeen ohjelippu ja laita lääkkeet läpinäkyvään pussiin. Taita käytettyjen lääkelaastareiden liimapinnat vastakkain ja laita muovipussiin.
• Palauta nestemäiset lääkkeet alkuperäisessä pakkauksessaan erillisessä pussissa
• Palauta muista lääkejätteistä erillään
o Jodia sisältävät valmisteet alkuperäispakkauksissaan
o Elohopeakuumemittarit. Huom! Digitaaliset kuumemittarit palautetaan sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottopisteeseen
o Ruiskut ja neulat pakattuna läpäisemättömään muovipulloon tai muuhun tiiviiseen astiaan