RAUDANPUUTE
Kaikki ihmisen solut tarvitsevat rautaa. Suurin osa raudasta kuluu punasolujen hemoglobiinin valmistukseen, mutta rauta toimii elimistössä myös mm. osana entsyymejä.
Rautaa saadaan ravinnosta sekä eläin- että kasvikunnan tuotteista. Hyviä raudan lähteitä ravinnossa ovat mm. liha ja maksa sekä täysjyväviljavalmisteet, erityisesti ruisleipä ja palkokasvit. Miehillä, nuorilla tytöillä ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla raudan saantisuositus on 9 mg / vuorokaudessa. Naisten raudantarve on kuukautisvuodon takia suurempi murrosiästä vaihdevuosiin: 15 mg / vuorokaudessa.
Yleisin syy raudanpuuteanemian on raudan menetys verenvuodon vuoksi. Hedelmällisessä iässä olevien naisten raudanpuutteen syynä ovat useimmiten (runsaat) kuukautisvuodot. Muita tavallisia syitä raudanpuuteanemiaan ovat verenvuoto mahalaukussa, suolistossa tai peräpukamista.
Keliakia ja muut ravinnon imeytymishäiriöt voivat aiheuttaa raudanpuutetta. Myös yksipuolinen ravinto voi johtaa raudanpuutteeseen. Raudan imeytymistä ravinnosta vähentävät mm. kahvi, tee, ja maitotuotteet. Myös jotkut lääkkeet voivat heikentää raudan imeytymistä. C-vitamiini puolestaan edistää raudan imeytymistä ravinnosta.
RAUDANPUUTEANEMIAN OIREET
Raudanpuuteanemia voi oireilla väsymyksenä, kalpeutena, päänsärkynä, korvien huminana, sydämen sykkeen nousuna sekä aiempaa herkempää hengästymisenä. Jos anemian syynä on mahan tai suoliston verenvuoto, saattaa esiintyä tummia tai verisiä ulosteita. Raudanpuuteanemia varmistetaan verikokeella.
MIKÄ ON FERRITIINI?
Ferritiini on raudan ja apoferritiinin muodostama raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Sitä käytetään elimistön rautavarastojen mittarina. Pieni ferritiiniarvo on merkki raudanpuutteesta. Ehdotonta ferritiinipitoisuuden arvoa, joka aina sulkee pois raudanpuutteen, on vaikea asettaa. Yleensä ferritiinin raja-arvona käytetään 30 µg/l, mutta ehdotonta, aina raudanpuutteen poissulkevaa ferritiiniarvoa on vaikea määrittää. Toisaalta suurikaan ferritiinipitoisuus ei välttämättä poissulje raudanpuutetta. Normaali tai kohonnut arvo voi olla seurausta esimerkiksi tulehdusreaktiosta. Voimakkaan tulehduksen tai kudostuhon yhteydessä usean proteiinin, kuten myös ferritiinin, pitoisuus veressä kasvaa merkittävästi. Tämän vuoksi esimerkiksi reumaa tai syöpää sairastavilla ferritiiniarvo ei ole niin käyttökelpoinen.
RAUDANPUUTEANEMIAN HOITO
Keskeistä raudanpuuteanemian hoidossa on sen syyn selvittäminen. Useimmiten raudanpuutteen korjaamiseksi tarvitaan suun kautta otettavia rautavalmisteita. Rautavalmisteita ei kuitenkaan pidä käyttää omatoimisesti tai varmuuden vuoksi. Apteekissa on saatavana useita eri rautavalmisteita. Eläinperäinen hemirauta imeytyy paremmin kuin kasviperäinen ei-hemirauta. Kaksiarvoinen ferrorauta imeytyy kolmiarvoista ferrirautaa paremmin. Raudan määrä vaihtelee myös eri valmisteiden välillä. Osa valmisteista otetaan tyhjään vatsaan. Yleisimmät rautakuurin haittavaikutukset ovat pahoinvointi, ripuli tai ummetus ja vatsakipu. Jos rautalisän käytöstä saa hankalia haittavaikutuksia, kannattaa kokeilla toista valmistetta. Rautavalmisteita on saatavana tablettien ja kapselien lisäksi nestemäisenä vaihtoehtona sekä suihkeena.