Iän myötä monipuolisen ravinnon merkitys korostuu. Oikealla ruokavaliolla ylläpidetään terveyttä ja toimintakykyä.
Ikääntyessä ruokahalu voi heikentyä ja kylläisyyden tunne iskeä nopeammin. Vähentyneen aktiivisuuden takia nälän tunne ja ruoka-annosten koko voivat pienentyä. Erilaiset sairaudet voivat osaltaan vaikuttaa merkittävästikin ravitsemukseen:
Muistisairaudet voivat aiheuttaa kokonaisten aterioiden väliin jäämistä.
Hampaiden ja suun alueen ongelmat puolestaan voivat hankaloittaa syömistä ja aiheuttaa ravinnon liiallista yksipuolistumista.
Merkittävien ruokahalun muutosten tai tahattoman laihtumisen syy tulisikin aina selvittää.
Ateriakoon pienentyessä riskinä on, että tarvittavien ravintoaineiden määrä jää vajaaksi.
Tällöin luusto ja lihakset heikkenevät, ja kaatumisen ja murtumien riski kasvaa huomattavasti.
Aliravitsemus voi heikentää sairauksista toipumista, haavojen paranemista ja lisätä tulehdusriskiä.
Päivittäiseen jaksamiseen tarvitaan riittävästi energiaa, mikä puolestaan auttaa pysymään aktiivisena ja liikkeessä.
Ikäihmisille on tärkeää, että jokaisella aterialla on riittävä määrä proteiinia, myös välipaloilla.
Jos ruokahalu on heikkoa, kannattaa tarjota mieluummin pieniä, mutta korkeaenergisiä annoksia.
Pehmeät rasvat ja juoksevat kasviöljyt ovat tärkeä lisä aterioihin. Niillä voidaan lisätä myös välipalojen energiapitoisuutta.
Tarvittaessa monipuolisen ruokavalion tukena voidaan käyttää apteekin täydennysravintojuomia, joista löytyy useita eri makuvaihtoehtoja.
Kysy lisää farmaseuteiltamme sopivista täydennysravintovalmisteista.